Jaaroverzicht: de populairste artikelen van 2013

Net zoals elk jaar is het weer tijd voor de jaaroverzichten. Ik vind het zelf altijd interessant om te kijken wat veel gelezen wordt, waar de meeste reacties vandaan komen en natuurlijk wíe er allemaal reageren.

Vandaag eens kijken wat de populairste artikelen van 2013 zijn. Ik kan kijken naar het aantal visits, en dan kom ik op deze uit:

  1. Mag je OpenOffice verkopen en daarbij aanhaken bij Microsoft’s bekendheid? Ik vermoed vanwege aandacht door Webwereld dat navraag deed bij Microsoft.
  2. Het auteursrecht na een scheiding, geen idee waarom.
  3. Mag Netflix haar proefabonnement wel stilzwijgend omzetten naar een betaald abonnement? Ja, gewoon schaamteloos meeliften op de publiciteit rond Netflix.
  4. Een brakke beveiliging hebben, waarom is dat niet strafbaar?
  5. Een pakketje bij de boze buren, uit 2012 maar kennelijk nog steeds actueel

Je kunt ook kijken naar het aantal reacties:

  1. Hyperlink leggen is onrechtmatig, ook zonder winstoogmerk: 132 reacties naar aanleiding van de uitspraak dat hyperlinken naar wiskunde-uitwerkingen onrechtmatig was
  2. De schade bij een online auteursrechtinbreuk: 105 reacties, logisch wel gezien dat met name fotografen nog steeds met een hark schadeclaims schrijven terwijl dit arrest duidelijk zegt hoe het moet.
  3. De aansprakelijkheid van het Brandweerforum voor foto’s geplaatst door leden: 97 reacties, alweer iets met auteursrecht. Je gaat haast denken dat auteursrecht niet goed samengaat met internet.
  4. Heb ik garantie op een gebrickte tablet? 94 man gingen los op hoe je een tablet foutief kunt rooten en wiens schuld dat dan is.
  5. Ik mag mijn eigen foto’s niet publiceren?! 82 reacties, en hela weer auteursrecht.

En als ik dan toch bezig ben, de mínste reacties dit jaar oftewel mijn saaiste artikelen:

  1. Zijn mijn workshops annuleerbaar onder de Wet koop op afstand?, één reactie. Jullie annuleren kennelijk zelden je workshops.
  2. Open draad: wat vinden jullie van het internetrecht?, één reactie. Maar toegegeven, een herhaling van een eerdere met wél een respectabel aantal reacties. En in de vakantieperiode ook nog.
  3. Eindelijk: Richtsnoeren voor beveiliging van persoonsgegevens van de toezichthouder, drie reacties. Mja. Het was ook vage materie.
  4. Mag ik een hosted dienst afsluiten bij wanbetaling, drie reacties. Volgens mij was ik te genuanceerd?
  5. Hela, onze vergadering wordt gelivestreamed!, vier reacties. Gebeurt het te weinig?

Oh, en de top reageerders mag natuurlijk ook niet ontbreken:

1012 Wim ten Brink
316 N.P.
266 MathFox
234 hAl
202 Richard
129 Corné
107 MathFox
82 Ruud Harmsen
81 Elroy
72 Bastiaan

Wat was julie populairste/leukste/favorietste artikel? En wat moet ik écht niet meer doen qua onderwerpen of behandeling daarvan?

Arnoud

30 reacties

  1. Heeft MathFox een split personality tegenwoordig? Door zijn derde en zevende plaats komt hij tweede zo te zien.

    Je gaat haast denken dat auteursrecht niet goed samengaat met internet.
    Mooi gezegd 🙂

    Het was weer een waar genoegen dit jaar. Arnoud en alle reageerders, dank voor alle waardevolle content en het bieden van een slijpsteen voor de geest.

    1. Goeie! Had ik nog geen query voor. Nu wel, maar ik moest diep graven waar het zat.

      Nummer 1, acht plusjes ikzelf met:

      Iedereen trouwens gezien dat je nu reacties kunt plussen als je ze nuttig vindt? 🙂

      Nummer 2, vier plusjes, weer ik met:

      Het is volslagen onmogelijk dat een opdrachtgever jouw arbeidsovereenkomst gaat uitbreiden. Dat kan alleen met jouw instemming, want het is een wijziging van je contract met je werkgever. En zo’n wijziging mag je altijd weigeren (tenzij het volstrekt redelijk is wat de werkgever van je vraagt).

      Als je werkgever je iets opdraagt te tekenen, dan moet je dat doen maar dat bindt jou persoonlijk niet. Zo’n handtekening zet je dan als werknemer en dus bind je dan de werkgever. Het zou wat zijn dat een werkgever de werknemer kan sommeren van alles te tekenen waar die dan privé akkoord mee zou zijn.

      Nummer 3, vier plusjes voor Alex met:

      Bij een koop op afstand treed verzuim in beginsel van rechtswege in na 30 dagen. En dan is een ingebrekestelling niet nodig.

      Nummer 4, vier plusjes voor hAl met:

      Boyscouts http://www.nerdmeritbadges.com/

      Nummer 5, drie plusjes voor Freek met:

      Wat foute rijmelarij is altijd goed voor kromme tenen.

      Neemt ú een jurist van ICTRecht – elke ander is heel slecht!

      ICT conflict of ander verdriet? Neem contact op met Engelfriet!

      Maar slechte woordgrappen kunnen ook (zoals de voorbeelden van the_shadow bovenaan)

      Always on your site!

      We make copy-wrong right!

      Pushing the legal buttons

      Your policy in the tubes

      En in uiterste noot is daar natuurlijk nog altijd de quote van Bul Super (personage van Marten Toonder):

      Recht is iets kroms dat verbogen is

      1. En wie heeft er totaal de meeste plusjes? En wie heeft de meeste plusjes in verhouding met het aantal posts (dus wie zegt alleen zinnige dingen en wie praat veel maar zegt weinig 🙂 )? Deze laatste misschien alleen vanaf dat de + werkt.

        [edit] Oh en als je echt niets te doen hebt: Wie deelde de meeste plusjes uit? Wie heeft er zich zelf het vaakst een plusje gegeven? Wie heeft Arnoud het vaakst een plusje gegeven (slijmbal ;))? Of zijn dit allemaal privacy gevoelige gegevens op basis van het IP?

        1. Er waren totaal 15 mensen met meer dan één plusje (en een dikke 90 met één plusje) dus het voelt niet heel zinnig om daar nu uitspraken over te doen. Jullie moeten meer plussen! 🙂

          Het overzicht van gepluste mensen:

          8 Arnoud Engelfriet 4 Alex de Kruijff 3 NP 3 Freek 3 Jethro 2 Boudewijn 2 Mirjam 2 Jasper 2 Stephan Bosch 2 Branko Collin 2 Peter van G 2 Wouter M 2 rlvl 2 Robert 2 Lukas

          1. Nu de vraag wie de meeste plusjes heeft gegeven, maar dat mag natuurlijk weer niet wegens privacy en zo… 🙂

            Hey, wat zijn de regels echter betreffende dit soort eindejaars-lijsten? Zijn dit geen gevoelige persoonsgegevens die je nu vrijgeeft? 🙂 Hebben wij daar wel toestemming voor gegeven? 😉

            1. Ik kan niet weten wie de meeste plusjes heeft gegeven. Er is geen koppeling tussen reageerdersnaam of -mailadres en het Javascript dat de plus instuurt.

              En de nieuwswaarde van het aantal gekregen plusjes ontstijgt het privacybelang van de gepluste persoon, wat mij betreft. Privacy is altijd een afweging tussen belangen. Het privacybelang “mensen mogen niet weten hoe vaak mijn reacties geplust zijn” vind ik marginaal.

              1. Maar er is toch wel een verband tussen het IP adres van de gever en het IP adres van de reageerder? Of mag ik 10 keer mezelf plussen en wordt het ip adres van de gever niet gelogd?

                [ot]Het is natuurlijk volstrekt onbelangrijk dit[/ot]

  2. Dagelijks lees ik deze blog via mijn RSS reader tijdens de grote boodschap. Het zijn onderwerpen waar je even voor in alle rust wilt zitten (haha). Mijn punt is eigenlijk dat die RSS hits niet worden meegenomen terwijl ze wel alle content bevatten, behalve de reacties/discussie. Hoe populair zijn de RSS feeds?

    1. Ahem, TMI.

      Ik krijg 6.300 hits per dag op de full-tekst RSS feed, plus een dikke 1.200 op de partial feed. Ik weet niet hoe ik dat moet omrekenen naar visitors, want robotverkeer zal hier vaak toch mensachtig zijn: RSS lezers die automatisch checken, Feedly en dergelijke.

      Ter vergelijking krijg ik per dag gemiddeld 46.111 hits op pagina’s. Het laatste half jaar dan; in juni had ik 174.933 pagehits. Het lijkt wel of men me méér leest in de zomervakantie. Duurt zitten op een Frans hurktoilet langer? Of de nieuwe cacheplugin die sinds september live is?

  3. Lol! Dan zal ik in de toekomst wel wat meer verschillende adressen gebruiken, anders blijf ik steeds aan de top. 🙂

    Wat overigens interessant kan zijn is niet het totaal aantal reacties maar het aantal posts waar iedereen op reageert. Ik plaats namelijk wel eens meerdere reacties, waardoor ik hoog eindig. Ik ben benieuwd of ik ook op zo’n beetje iedere post heb gereageerd. Vast niet, aangezien er ook een paar saaie tussen zaten. 🙂 Ook leuk: welke artikelen hebben het meeste aantal (unieke) reaguurders gehad? Dus een artikel met 500 reacties van 3 personen telt dan als 3. 🙂 En als je het echt lastig wilt maken: hoeveel woorden per reactie gebruiken de top-10 reaguurders? 🙂

    Het valt mij verder op dat dit jaar Getty niet meer ter sprake is gekomen. Hebben ze het opgegeven of was er niets nieuws te vermelden?

  4. Nog een leuke: op welke dagen zijn de meeste reacties? (Maandag, dinsdag, enz.) En rond welk tijdstip komen de meeste reacties? 8:00? 16:00?) En een hele leuke: op welke tijdstippen verschijnen steeds de originele posts? Deze was om 08:24 maar om hoe laat ben je gemiddeld nieuwe posts aan het plaatsen? (En welke was het meest ’te laat’ gepost? 🙂

    1. De reacties uit 2013, gegroepeerd per geheel uur:

      Iedereen heeft wel door dat ik tussen 8 en 9 post, en afhankelijk van hoe controversieel het onderwerp komt het dan meteen los of wat later op de ochtend. Helaas kan ik niet zien of een reactie de éérste is onder een topic, zodat ik niet kan bepalen of iets een discussie is of een losse vraag. Dat gaat mijn sql-kennis te boven.

      De reacties uit 2013, gegroepeerd per dag van de week: Hier zit weinig variatie in. Omdat ik in het weekend niet blog, zie je dat er in het weekend ook weinig gereageerd wordt.

    2. Deze was om 08:24 maar om hoe laat ben je gemiddeld nieuwe posts aan het plaatsen? (En welke was het meest ‘te laat’ gepost?

      Je zou haast denken dat ik niets te doen heb maar: De vroegste was dit jaar om 7:17 en wel die van 1 april (Ik denk dat Arnoud niet kon wachten om z’n 1 april grap te plaatsen). De laatste was om 9:03 (3 april).

      Dit zijn dan ook de enige 2 die niet tussen 8:00 en 9:00 geplaatst zijn dit jaar en 95% wordt zelfs tussen 8:00 en 9:00 geplaatst.

      1. Volgens mij had dat meer te maken met de zomertijd. WordPress schakelt niet automatisch over naar zomertijd, dus die post stond voor 8:17 en dat werd 7:17.

        En zelfs áls je dan de WordPress-klok goed zet handmatig, dan nog blijken reeds geschreven en geplande blogs conform de wintertijd-tijd gepland te worden. Of hoe zeg je dat. Die van 3 april ging dus juist te láát, en ik ontdekte dat om 9:03 en zette ‘m toen handmatig live.

    1. Mijn onderbuik zegt dat dit waarschijnlijk één van de blogs is waar het minste op gereageerd is. Bij het annuleren van de workshop duurde het bijna 8,5 uur voordat er een reactie kwam. Ik denk dat dat wel eens de laatste kan zijn.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.