12 reacties

 1. Een functioneel account gebruiken lijkt me vanuit security en onweerlegbaarheid niet zo’n verstandig plan. Iemand die wijzigingen aanbrengt zal altijd kunnen zeggen dat hij het niet was, immers hebben meerdere mensen toegang tot het functionele account.

  Een Facebook pagina kan gewoon meerdere beheerders hebben.

  1. Een functioneel account gebruiken lijkt me vanuit security en onweerlegbaarheid niet zo’n verstandig plan. Iemand die wijzigingen aanbrengt zal altijd kunnen zeggen dat hij het niet was, immers hebben meerdere mensen toegang tot het functionele account.

   Kom op, het gaat om een Facebookpagina, niet om toegang tot de girorekening! En ik neem aan dat een vereniging het wachtwoord aan redelijk betrouwbare personen uitgeeft.

    1. Als je een functioneel (bestuur@) email-adres aan het Facebook account koppelt kun je als bestuur, via een wachtwoord-reset, ex-beheerders buitensluiten. En het is ook duidelijk dat het een verenigingsaccount is.

     1. als bestuur, via een wachtwoord-reset, ex-beheerders buitensluiten

      Of als rogue ex-bestuurder het zittende bestuur uitsluiten. Als je meerdere persoonlijke accounts admin maakt dan lukt je dat niet.

      Je vergeet ook de situatie waarin er iets met het account gebeurt en iedereen ontkent dat hij het was.

 2. Jammer genoeg leven we ondertussen in een maatschappij waarbij je in de meeste gevallen meer schade kan aanrichten met een Facebook account dan met toegang tot de girorekening.

  [Explanation requested]

  Iedereen weet toch dat je Facebook-geblaat niet serieus moet nemen.

 3. Ik vind de conclusie van Arnoud wat ver gaan.

  In essentie moest juist het lid de Facebook pagina’s namelijk wel opgeven aan de partij.

  De Facebook pagina’s zijn toch meer het gezicht van de partij op Facebook

  Een Facebookgroep is toch echt wat anders en die bestond bovendien dus ook naast de Facebook pagina’s.

  Je kunt uit dit vonnis ook de praktische instelling van de rechter beoordelen en denken dat de partij effectief voldoende heeft aan die Facebook pagina’s en dat de groep daarom minder belangrijk is en dat daarom de afweging makkelijk in het voordeel van de gedaagde uitvalt.

  Als enkel de Facebook pagina van ‘ONS Vlaardingen’ in het geding was geweest dan denk ik dat de rechter deze ook wel aan de partij had toegewezen ook als de gedaagde vrijwilliger deze zelf aangemaakt zou hebben.

  1. Even een hypothetisch geval, ik stel me kandidaat voor partij X in de verkiezing voor Y, op een plaats waarvan ik denk dat die onverkiesbaar is. Ik maak voor de gelegenheid een Facebookpagina “Kies X in Y”. Op de pagina komen wat politieke uitlatingen, campagnefoto’s en af en toe een verslag van een familieaangelegenheid. (Een politicus is tenslotte ook een mens.) Tot mijn verrassing haalt de partij twee keer zoveel zetels als verwacht, ik word verkozen en mag van de rest van de fractie mijn pagina “Fractie X in Y” noemen. Het vullen van de pagina gaat door met politieke issues, meningen en 10% persoonlijke familieberichten.

   Na 3 jaar treedt er een breuk in de fractie op… Ik vorm met een gelijkgestemde fractiegenoot een nieuwe fractie, maar krijg geen toestemming van de landelijke partij om de partijnaam te blijven voeren. Reden om de Facebookpagina “Fractie A/B in Y” te gaan noemen.

   hAl, waarom zou ik mijn, deels persoonlijke, pagina nu moeten overdragen? En is dat dan aan de landelijke partij of aan het andere deel van de fractie? Maakt het dan uit of het andere deel van de fractie toestemming heeft van de landelijke partij om de partijnaam te voeren?

 4. Hij zag deze pagina’s als zijn persoonlijke investering en succes

  [Ouwe-zeikerds-mode aan] Ik had nooit gedacht dat ik zou meemaken dat iemand een Facebook pagina als een succes zou zien. En dan nog wel een volksvertegenwoordiger! De lat ligt laag, tegenwoordig. [Ouwe-zeikers-mode uit]

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.