Er zitten minderjarigen in mijn spel!

inschrijven-leeftijd.pngEen lezer vroeg me:

In het online spel dat ik speel, zie ik steeds vaker minderjarige deelnemers. Het spel kent volgens mij geen minimum-leeftijd maar vereist wel dat minderjarigen met toestemming van hun ouders spelen. Ik krijg niet de indruk dat die deelnemers die toestemming hebben. Welke verantwoordelijkheid heb ik als volwassen speler tegenover die minderjarige spelers, of tegenover het beheer?

Als deelnemer heb je geen speciale verantwoordelijkheden of plichten als je ontdekt dat andere deelnemers minderjarig zijn. Minderjarigheid is -in het contractenrecht- een kwestie tussen de contractspartijen, de deelnemer en het beheer dus. Als deelnemer heb je niets te maken met die contractuele relatie. Iedere deelnemer heeft een eigen contract met het beheer, en de (on)geldigheid van één contract staat volstrekt los van de andere contracten, en van de relatie tussen die contracthouders onderling.

Het beheer mag eisen dat deelnemers zestien (of achttien) jaar of ouder zijn, en mag redelijke maatregelen invoeren om dit af te dwingen. In de praktijk gaat het meestal goed, omdat je er niets van merkt dat iemand minderjarig is. Een 14-jarige kan ook prima discussiëren op een forum of meedoen aan een spel. Als minderjarigen moeten betalen, dan wordt het lastig. En bij profielen van minderjarigen ligt er ook een probleem: de privacywet verbiedt dat, zonder toestemming van de ouders.

Maar nogmaals, dit is allemaal een probleem tussen de deelnemer (en diens ouders) en het beheer. Heeft het beheer de leeftijd gecontroleerd en toestemming van de ouders gekregen, dan mag een minderjarige probleemloos meedoen. Zijn relatie tot medespelers is dan niet anders dan die van de volwassen spelers. Of je met zo iemand wilt samenspelen, is een andere kwestie, maar dat is meer iets van persoonlijkheid.

Hooguit zou je als medespeler het beheer kunnen tippen: “Weten jullie wel dat persoon X eigenlijk 13 jaar is”. Als het beheer dat nog niet wist, dan kunnen ze met zo’n klacht op onderzoek uitgaan en eventueel persoon X uitsluiten totdat diens ouders zich melden met de goedkeuring. Als het gaat om een site die voor volwassenen bedoeld is (bijvoorbeeld vanwege erotische inhoud, die niet aan zestienminners mag worden getoond), dan lijkt me zo’n tip bijna verplicht, omdat je dan heel theoretisch kunt zeggen dat je anders medeplichtig wordt aan het laten vertonen van erotiek aan zestienminners (art. 240a Strafrecht). Maar dat is echt een extreme uitzondering.

Iets realistischer: je komt een speler tegen met een betaald premiumaccount of met vele dure spullen waarvan je weet dat die met echt geld zijn gekocht. Je ontdekt dat die persoon twaalf is en hij/zij zegt dat zijn ouders er niets van weten. Moet je dan iets doen? Moreel gezien: misschien. Juridisch gezien: nee. Je kúnt hier niets mee, want dit raakt jouw contractuele relatie tot het beheer niet.

Arnoud

15 reacties

  1. Goed, juridisch genoeg zijn de andere deelnemers aan een online spel of website dus wel veilig. Blijft alleen nog over wat er moet gebeuren indien iemand op een “adult website” beweert minderjarig te zijn (Zeg, 12 jaar) en de beheerders van deze site hier verder geen actie tegen ondernemen. Wat het lastiger maakt is natuurlijk dat iedereen kan beweren minderjarig te zijn en je als bezoeker dus geen zekerheid hebt over dergelijke informatie.

    Blijft natuurlijk het feit dat er spelen zijn die eigenlijk voor alle leeftijden benaderbaar zijn. Sites zonder leeftijdsgrens. Dan moet je op dergelijke sites wel een beetje opletten als volwassene als je in zo’n spel b.v. prive-chats hebt met andere deelnemers en dan vooral over onderwerpen die off-topic zijn. Of als het in een dergelijk spel “klikt” tussen jou en een andere speler en je elkaar ook in werkelijkheid wilt ontmoeten. Die andere speler kan immers minderjarig zijn.

    Ik vraag mij dan ook verder af of de beheerders spelers niet zouden moeten waarschuwen door minderjarige spelers ook als dusdanig aan te duiden. Ze zouden niet verder beperkt hoeven te worden maar het is voor volwassenen wel handig om te weten, lijkt mij.

  2. @ Wim, Wat is het toch dat jou altijd doet grijpen naar regelgeving ten koste van vrijheid van handelen en persoonlijke verantwoordelijkheid. Als jij iemand ontmoet met wie je een goede klik hebt dan is het jouw eigen verantwoordelijkheid om vast te stellen met wie je te doen hebt. Dat is op een spelsite niet anders dan in de kroeg waar een meisje van 15 zich presenteert als 20. Natuurlijk is het makkelijk als iedereen met een bordje om zijn mnek loopt met daarop zijn leeftijd maar er zijn meer manieren om vast te stellen of je met iemand van je eigen niveau te maken hebt. En als je met iemand live af spreekt en je komt dan tot de conclusie dat je je vergist hebt dan kun je alsnog samen een ijsje gaan eten en weer terug naar huis gaan. Ik heb het al vaker gezegd maar ik zeg het nu weer. Vrijheid is een mes dat aan twee kanten snijdt. Je mag dingen zelf doen maar je mag dus ook fouten maken en je neus stoten.

  3. @Peter, ik heb nog steeds de beelden op mijn netvlies van een meisje van 2 in China die werd aangereden door een busje en waarbij geen enkele omstander naar haar omkeek. Daarna werd ze nog eens aangereden voordat eindelijk iemand (een zwerfster) zich om haar ontfermde. In de omgang met minderjarigen kun je als volwassene niet beweren dat je geen verantwoordelijkheden hebt tegen die minderjarigen.

    Bovendien, ik heb het niet over meisjes van 15 die zich voordoen als 20 maar meisjes van 15 die zich voordoen als 15. Ofwel, die niet over hun leeftijd liegen. Sowieso kun je alleen maar uitgaan van de informatie uitgaan die de ander vertelt.

    Maar goed, je zit b.v. op een chatsite en een der deelnemers zegt dat ze 12 is. Wat doe je dan? Welke verantwoordelijk heb je dan?

    Met het meisje van 2 hadden al die mensen die langsliepen gewoon even moeten ingrijpen en dan had dat meisje nu mogelijk nog geleefd!

  4. Op de chatsite hangt het af van het onderwerp van gesprek maar waarschijnlijk zeg je tot kijk en ik ga een sop zoek van iemand van mijn eigen leeftijd.

    En in China waren alle regels die er moesten zijn aanwezig alleen is er niemand die zich er aan houdt. Ik heb die beelden ook gezien en was er ook behoorlijk ziek van.

  5. Het probleem is gewoon dat een maatschappij die aan het verharden is, er bepaalde sociale regels verloren gaan. Sociale regels die in het verleden juist een goede bescherming gaven aan de zwakkeren in onze maatschappij, zoals kinderen. Tegenwoordig gaan we er van uit dat de veiligheid van andermans kinderen niet onder onze verantwoording valt. Maar als ouders hun opvoed-taak niet serieus nemen en daardoor kinderen dingen doen die hen in gevaar kunnen brengen (b.v. seks-sites bezoeken en contact maken met volwassenen voor rare dingen) en niemand anders onderneemt iets, dan gaat het mis met deze jeugd.

    Is dat erg? Als mensheid passen we ons wel aan, maar willen we dit ook? In de laatste eeuwen hebben we slavernij afgeschaft, kinderarbeid verboden, seks met minderjarigen strafbaar gesteld, verplichte ziekenfonds-verzekeringen ingesteld en een vaste werkweek gedefinieerd die kort genoeg is zodat vaders ’s avonds weer met hun kinderen kunnen spelen. We hebben al enorm veel regels ingesteld juist om de zwakke medemens beter te beschermen. Het zou jammer zijn indien de verharding van de maatschappij het een en ander weer teniet doet…

  6. @Wim, ik snap je punt maar hoe controleer je effectief iemands leeftijd? Er reageert hier op deze blog ten minste één iemand die nog geen achttien is. Heb jij enig idee wie? 😉

    Ik vermoed dat je alleen dit probleem kunt oplossen door bij iedereen de echte leeftijd via een verplicht kanaal door te laten geven. Een soort identiteitskaart voor internet dus. En daar zit dan meteen het probleem, want wíl je wel dat iedereen zich moet identificeren?

    (Een leeftijdscheck zoals bij sigarettenautomaten zou wellicht een aardig alternatief zijn.)

  7. @Arnoud, je hebt gelijk en nee, je kunt als bezoeker niet de leeftijden van andere bezoekers bepalen. Dat kan alleen indien iemand aangeeft dat hij minderjarig is. En als bezoeker wil je misschien ook weten dat een site minderjarige bezoekers kan hebben en mogelijk wil je zelfs weten hoe jong die bezoekers kunnen zijn. Neem b.v. het online spel Grepolis waar ik aan deelneem en waarbij ik heb gemerkt dat er zelfs spelers tussen zitten van 11 jaar oud. Wist ik niet toen ik aan het spel begon maar ik let er nu wel op. Zo zit ik in het spel in een alliantie van 45 personen waarbij het leeftijdsverschil varieert van 11 tot en met 60+. Maar als die 11-jarigen tijdens school-uren of laat in de avond online zijn (zeker rond middernacht) dan is er iets vreemds aan de hand. He kan zijn dat die jongeren gewoon spijbelen en na bedtijd stiekem internetten maar dat is niet echt een groot probleem. Kan ook zijn dat iemand zich voordoet als 11-jarige om zo in contact te komen met andere minderjarigen. Maar dan kiezen ze waarschijnlijk niet dit spel uit. Toch is het zo dat via dit spel minderjarigen en volwassenen zo online met elkaar in contact komen en er mogelijk buiten het spel om ook bepaalde contacten ontstaan. Dat kunnen gewoon onschuldige contacten zijn maar dat hoeft niet. Het kan ook gebeuren dat minderjarigen in een spel bepaalde bekentenissen doen waar je als volwassene vraagtekens bij kunt plaatsen. Een mooi voorbeeld hiervan is de zaak rond Jessi Slaughter (Delen van site NSFW!) die via de site die ik net noemde, door 4Chan en andere sites werd lastig gevallen door haar wangedrag op de betreffende sites, maar waarbij de autoriteiten tevens werden getipt en dit meisje bij haar vader is weggehaald wegens kindermishandeling en leeft nu bij een pleeggezin. Haar vader is overigens kort erna aan een hartstilstand overleden. Het is best een behoorlijk extreem voorbeeld van een 12-jarig meisje dat zich online misdroeg, erotische foto’s van haarzelf online uitdeelde en waar nog wel heel wat meer bij mis was. En dit is een situatie waar ik mij dan over afvraag wat je dan als internet-gebruiker eigenlijk zou moeten doen en zou kunnen doen… Ja, autoriteiten inlichten, maar is dat verplicht of een optie?

    Jessi Slaughter is ondertussen een bekende internet-meme geworden. Er waren veel mensen overtuigd dat zij een hoax was, maar de waarheid is soms vreemder dan wij denken.

  8. Ik vind het juist een van de goede kanten van het Internet dat mensen kunnen discussiëren en beoordeeld worden op hun bijdragen aan de discussie, terwijl vooroordelen op basis van huidskleur, geslacht of leeftijd uitgefilterd worden omdat je iemand niet kunt zien. “Minderjarigen” met juridische interesse, welkom op Iusmentis.

  9. ???Minderjarigen??? met juridische interesse, welkom op Iusmentis.

    Helemaal mee eens! Maar ???Minderjarigen??? op een pornosite? ???Minderjarigen??? in een gewelddadig online spel? ???Minderjarigen??? op een datingsite? ???Minderjarigen??? op rotten.com? Er vinden heel veel discussies plaats over minderjarigen en het Internet. De Britten willen ondertussen dat Internet Providers censuur gaan toepassen zodat sites met pornografische inhoud geblokkeerd worden, behalve dan voor klanten die aangeven dat ze dergelijke sites willen kunnen bezoeken. Censuur dus, die vooral wordt gedreven uit een Christelijke organisatie. Thinq en The Telegraph.) De Britten willen nu dus wetgeving introduceren die “kinderen moeten beschermen tegen de schadelijke gevolgen van porno” maar wat dus meteen gevolgen heeft voor alle volwassenen in de UK die Internet willen gebruiken. En dit komt omdat men de verantwoordelijkheid van veilig internet voor minderjarigen bij de providers wil neerleggen. En dat vind ik juist enorm fout! Waar ligt de verantwoordelijkheid dan? In beginsel bij de ouders, natuurlijk, eventueel gevolgd door de betreffende sites die duidelijk moeten waarschuwen dat de inhoud minder geschikt is voor personen beneden een bepaalde leeftijd. (Daar hoeft ook geen strenge controle achter, als die waarschuwing er maar is!) Blijven over de overige bezoekers van dergelijke sites, die naar mijn mening gewoon moeten rapporteren indien ze merken dat een andere bezoeker minderjarig is. Eerst bij de site eigenaar en als die niets doet, dan bij de autoriteiten. Gewon je vermoedens vermelden en je bent klaar. (Hoeft niet eens moeilijk te zijn. Een speciale website waar dergelijke vermoedens gerapporteerd kunnen worden is al voldoende, lijkt mij.) Het zou volgens mij een veel beter alternatief zijn dan de plannen die de UK nu heeft, met een zwaar censuur-beleid…

  10. @Wim, ik zette quotes om “minderjarigen” om dat meerderjarigheid een juridische fictie is. Niemand verwerft de capaciteit om complexe beslissingen te nemen van de ene op de andere dag en individuen verschillen in de snelheid waarmee ze zich vaardigheden eigen maken; iedere leeftijdsgrens is arbitrair.

    Zesjarigen op een pornosite is iets anders dan zestienjarigen op een pornosite. Het maakt ook uit wat voor soort materiaal er op de site gepresenteerd wordt; er zijn sites (die verkrachting verheerlijken) waarbij dringend gewenst is dat ouders (of anderen met gezond verstand) heel hard duidelijk maken hoeveel pijn dat het slachtoffer doet en dat zoiets strafbaar is. Een heel stuk van de oplossing ligt in een goede seksuele voorlichting, niet in censuur omdat een pressiegroep seks een taboe vindt.

  11. @MathFox, dan moet ik alsnog verwijzen naar de zaak rond Jessi Slaughter, die als minderjarige zich behoorlijk misdroeg op het Internet en daarbij zelfs in een filmpje haar vader erbij betrok. Waarbij haar vader haar bovendien nog eens aanmoedigde om nog harder tekeer te gaan. En waar achteraf bleek dat dit meisje in werkelijkheid door haar vader werd mishandeld. Een meisje, overigens, die op 12-jarige leeftijd al blootfoto’s van haarzelf op Internet uitdeelde aan anderen.

    Ik heb het dan ook over extreme gevallen en niet de allerdaagse tieners die je overal tegenkomt. Want meisjes zoals Jessi, daar zijn er niet veel van maar ze zijn er wel. Jessi’s zaak is zeker niet uniek… Overigens, zoek op “Jailbait” en je komt een hoop potentiele overtredingen tegen die mogelijk net zo triest zijn als de zaak van Jessi Slaughter. Wat, bijvoorbeeld, als je opeens een buurmeisje van 14 ziet staan op de adult sectie van een 4Chan site? In haar Eva-kostuum, wel te verstaan! Wat bijvoorbeeld als je op een onschuldig lijkend forum zoals GameLux in een offtopic/algemeen onderdeel een post vindt met “Fap” in de beschrijving en foto’s van minderjarige meisjes erin? (Denk tussen 10 en 14 jaar oud.) Gelukkig wel met kleren aan, maar het maakt dergelijke sites een stuk twijfelachtiger… Exacte locatie van die foto’s ga ik hier overigens niet vermelden…

    Kortom, waar ligt de grens dat je als bezoeker gewoon kunt blijven negeren of dat je als bezoeker toch actie zult moeten ondernemen?

    Overigens, in de zaak van Jessi Slaughter hebben redelijk wat personen de politie ingeschakeld, waardoor dit meisje gered werd uit een situatie waar ze continu werd mishandeld. Maar ze heeft veel doorgemaakt en als de geruchten juist zijn is ze ook zwanger geraakt op 13 jaar. En je wilt niet eens weten hoeveel hits haar naam nu nog krijgt, een jaar na deze incidenten…

  12. Wat ik eigenlijk wil zeggen: er zijn momenten waarop fatsoenlijke internet-gebruikers zullen ingrijpen als minderjarigen kennelijk ergens gedupeerd worden. Helaas neemt het aantal personen die dergelijke situaties negeren of eraan meedoen steeds meer toe. Dat betekent dat er steeds meer minderjarigen uitgelokt worden om dingen te doen, online, waar ze op latere leeftijd spijt van krijgen. Dat is iets wat we zullen moeten voorkomen en helaas kunnen we die verantwoordelijkheid niet alleen bij ouders en website-beheerders neerleggen. Maar zoals Arnoud al aangeeft, als bezoeker heb je in dit opzicht maar weinig verantwoordelijkheden. Er wordt gewoon vertrouwd op het goede fatsoen van internet-gebruikers…

  13. Wat ik eigenlijk wil zeggen: er zijn momenten waarop fatsoenlijke internet-gebruikers zullen ingrijpen als minderjarigen kennelijk ergens gedupeerd worden. Helaas neemt het aantal personen die dergelijke situaties negeren of eraan meedoen steeds meer toe. Dat betekent dat er steeds meer minderjarigen uitgelokt worden om dingen te doen, online, waar ze op latere leeftijd spijt van krijgen. Dat is iets wat we zullen moeten voorkomen en helaas kunnen we die verantwoordelijkheid niet alleen bij ouders en website-beheerders neerleggen. Maar zoals Arnoud al aangeeft, als bezoeker heb je in dit opzicht maar weinig verantwoordelijkheden. Er wordt gewoon vertrouwd op het goede fatsoen van internet-gebruikers???

    ter aanvulling,…bovenstaande neemt niet weg dat het fijn zou zijn als de wetgever besluit om bijvoorbeeld te wijzen op dit fatsoenlijke gebruik. hierbij kan je denken aan het toch strafbaar zijn indien je in bepaalde situaties (met name erotisch gerelateerde onderwerpen en mogelijk meer) niet uitdrukkelijk vraagt aan de medespeler in het ” spel” of zij oud genoeg zijn. er vanuit gaan dat de website dit al heeft gedaan is mi niet voldoende. ofwel, u hoeft niets te doen, maar op het moment dat u iets wilde doen had u wel kunnen nagaan of u niets verkeerd deed. immers als je niet zeker weet of je ergens mag parkeren, dan kan je verder rijden of kijken of je een bord ziet wat aangeeft of je er wel/niet mag parkeren.

  14. @13: Ik ben niet a priori tegen een codificering van “gij zult zich op Internet behoorlijk gedragen”, maar dat stuit vrijwel ogenblikkelijk op het probleem dat verschillende Internet gemeenschappen conflicterende meningen hebben over wat behoorlijk is. Een ander belangrijk issue is “Hoe herken ik een minderjarige op Internet”… de kans op vergissing is (dankzij de anonimiteit) aanzienlijk.

    Wat een optie kan zijn is als er een punt komt waar mensen hun twijfels over gedrag op internet van anderen kunnen melden. Dit kan via bestaande organisaties, als die aangeven hoe Internet gebruikers zaken kunnen rapporteren (en daarbij procedures hebben om meldingen op te volgen.)

  15. Tja, een standaard gedragscode is wel handig, inderdaad. Zo kreeg ik onlangs een verzoek van een medespeler of ik een plaatje kon maken met een demon eron en wat meer. Ik had al een plaatje van een demon die dreigend over een topless dame staat maar ja… Dus maar een ander plaatje gemaakt en gegeven. Met meer kleding… 🙂

    En daar zit het probleem met veel online spellen, zeker als je contacten legt met medespelers. Als het spel geen leeftijdsgrensen kent dan zul je toch zelf rekening moeten houden met het mogelijk minderjarig zijn van je medespelers…

    Ook lastig als je een dating-site bezoekt en het leuke meisje wat je hebt gevonden blijkt pas 14 te zijn. Helemaal vervelend als je eerst nog wat erotische babbels hebt gehad en zij je een paar stoute zelf-portret-foto’s heeft toegestuurd. Maar goed, ik kom niet op datings-sites. Vindt mijn vriendin niet goed… 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.