Imiteren van je concurrent, hoe ver mag je gaan? (bij Netters.nl)_

Productfoto’s en -tekst overnemen van je concurrent, mag dat, schreef ik in juni vorig jaar naar aanleiding van een rechtszaak tussen reformwebwinkels De Roode Roos en De Rooij. Nu is er een bodemvonnis (via Boek9.nl) dat een en ander bevestigt. Naar aanleiding hiervan schreef ik een artikel bij webbouwersgemeenschap Netters:

Het sleutelwoord voor een goede site is en blijft goede content. Veel mensen hier bouwen webwinkels voor allerlei artikelen. Wat is dan goede content? Inderdaad, productomschrijvingen, fotootjes en een goede categorie/tagstructuur zodat mensen je producten kunnen vinden en je goed gevonden wordt op de producttermen. Maar ga je dat voor elke winkel opnieuw schrijven? Zeg eens eerlijk, wie hier heeft er nog nooit een producttekstje of foto geleend van de concurrent?

Lees verder in Imiteren van je concurrent, hoe ver mag je gaan? bij Netters.nl.

En ook voor u de vraag: wat vinden jullie van de twee websites? (De Roode Roos en De Rooij). Webwinkels van dertien-in-een-dozijn? Of zit er bij De Roode Roos toch echt wel iets bijzonders?

Arnoud

8 reacties

 1. Imiteren? Een dergelijke vraag placht ik te beantwoorden met de tegenvraag: “Waarom is het voor je businesscase nodig zo dicht tegen een concullega aan te kruipen?” Levert vaak hele interessante reacties op.

  Zeg eens eerlijk, wie hier heeft er nog nooit een producttekstje of foto geleend van de concurrent? Als reseller neem je vaak aangedragen teksten & fotos over, dus daar is het wellicht onvermijdelijk. Maar om ook klakkeloos navigatie knoppen 1 op 1 over te nemen lijkt mij weer niet slim. (en mompelt nog iets over …en hoe zit het eigenlijk met elkaars leveringsvoorwaarden overschrijven?)

 2. @Branko – reactie 3 Kun je zeggen waarom dat belangrijk is & vooral welke dat zijn? Mijn eerste idee is de verplichte vermelding van bepaalde bedrijfgegevens. Dat is echter zeker niet wat jij bedoelt, want geen interface issue.

 3. @BSpecht, 4: Om te beginnen is dat belangrijk simpelweg omdat je klanten kwijtraakt als je website slecht bruikbaar is. Jakob Nielsen heeft daar boeken over vol geschreven en noemt ook man en paard, dat wil zeggen: welk percentage van je klanten je de rug toekeert.

  Voorbeeld van interfaceconventies voor webwinkels:

  • Je winkelwagentje moet winkelwagentje heten en met een ikoontje van een draadstalen karretje worden verbeeld, en rechts boven in de hoek staan. Weersta de verleiding om met een zogenaamde grappige, alternatieve metafoor te komen die bij je productrange past, want klanten zullen niet eeuwig naar de kassa blijven zoeken.

  • Als je producten afbeeldt, link dan tegelijkertijd naar een pagina waar je het product daadwerkelijk kunt bestellen.

  Er staan er nog veel meer in het boek Defensive Design for the Web van 37 Signals.

  Maar in het algemeen geldt dat des te minder je klanten laat worstelen met je site, des te beter het is voor alle betrokkenen. Dus als grote webwinkels allemaal hun productcategorie?n hun linkerkolom laten domineren, doe ze dat dan gewoon na.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.